Endüktif yük reaktörü olarak da adlandırılan Şönt reaktörler endüktif yük ihtiyacı olan sistemlerde kullanılırlar.
Özellikle sanayi bölgeleri, kampüsler, hava alanları gibi geniş alana yayılan tesislere enerji ulaştırmak için kullanılan uzun iletim hatları, aydınlatmalar ve kondansatör içeren UPS ve benzeri cihazlar kullanıldığı sistemlerde yüksek kapasitif reaktif enerjinin oluşmasına sebep olur. Enerji sisteminde oluşan bu kapasitif reaktif enerji ise sisteme bağlı bulunan makine ve araç gereçlerin verimliliğinin düşmesine, ömrünün azalmasına ve sistemde istenmeyen bakım onarım masraflarına sebep olur. Ayrıca bu durum kapasitif reaktif ceza bedellerinin oluşmasına da sebep olur.
Bu durumdan kurtulmak, sistemlerde oluşan bu yüksek kapasitif reaktif enerjinin dengelenmesi, kompanze edilmesini sağlamak için şönt reaktörler sisteme paralel bağlanarak endüktif etki oluşturulması sağlanır.
Artsan Enerji olarak, kompanzasyon yapılacak tesisin ihtiyaçlarına göre farklı gerilim ve güç değerlerinde 1 faz ve 3 faz olarak şönt reaktör üretimini gerçekleştirmekteyiz.
ŞÖNT REAKTÖRLERİ GENEL ÖZELLİKLER
- Tek veya üç fazlı, yüksek geçirgenlikte demir nüveli, hava aralıklı tasarım
- Elektrolitik bakır ve alüminyum sargılı
- İstenilen akım veya güç için tasarım ve üretim
- Her bacakta aşırı ısınmaya karşı termik ile koruma
- Akıma göre klemens, pabuç veya bara bağlantısı
- Vakumda vernik ile nemden koruma ve sessiz çalışmanın sağlanması
- TSE onaylı ve CE belgeli
ŞÖNT REAKTÖR GENEL KULLANIM ALANLARI
- Uzun iletim kabloları üzerinden beslenen kırsal bölgelerdeki baz istasyonları, verici sistemleri ve diğer tüketiciler,
- Kampüs, çiftlik gibi büyük bir alan kaplayan ve uzun kablolar kullanılan tesisler,
- Endüktif yük test sistemleri.