Trafo Nedir?

Trafo Nedir?

trafo nedir

Trafo ya da diğer adıyla transformatör, bir elektrik sisteminde alternatif enerjiyi bir devreden başka bir veya birkaç devreye ileten, elektrik sistemindeki en temel ünitelerden biridir. Şimdi, trafo nedir sorusunun yanıtını daha detaylı olarak incelemeye çalışalım.

Trafolar, elektromanyetik indüksiyon ilkesini kullanarak akımın frekansını değiştirmeden alternatif enerji yani AC voltajını yükseltmek yada düşürmek için kullanılan ünitelerdir. Trafolar, bu voltaj değiştirme işlemini iki devre arasında iletken bağlantı olmadan yapmaktadır. Temel olarak iki bölümden oluşmaktadır. Bunlardan ilki nüve adı verilen ve trafonun gövdesini oluşturan manyetik kısım, diğeri ise bobin olarak da adlandırılan primer (giriş) ve sekonder (çıkış) sargılarından oluşan kısımdır.

 

trafo yapısıTrafo Çalışma Prensibi Nedir?

Trafolar, ince ve silisli saclardan oluşan manyetik gövdeye sarılan yalıtılmış iletken sargılardan oluşmaktadır. Bobin adı da verilen bu sargıların girişi primer, çıkışı sekonder sargı olarak adlandırılır. Trafolar elektrik enerjisi üretmezler. Ancak kullanılan sac ve tel kalitesine de bağlı olarak küçük kayıplar söz konusu olabilmektedir.

Artsan Enerji olarak imalatını yaptığımız alçak gerilim trafosu modelleri kullanım amacına göre çeşitlilik göstermektedir.

 

Trafo çeşitleri nelerdir?

1- Nüve Tipine Göre Trafo Çeşitleri:

  • Mantel Tip Trafo
  • Toroidal Tip Trafo

2- Kullanım Amacına Göre Trafo Çeşitleri:

  • İzolasyon Trafosu
  • Oto Trafo

3- Faz Sayısına Göre Trafo Çeşitleri:

  • 1 Faz – Monofaze Trafo
  • 3 Faz – Trifaze Trafo